Меми: що, як і для чого


Відмінний інструмент для побудови яскравого уроку та здійснення комунікації - мем.

Мем, або інтернет-мем, – це будь-яка дотепна коротка інформація (фраза, зображення, звукоряд, відео) іронічного характеру, яка відтворює певне ставлення до якихось подій чи обставин, та поширюється в інтернеті. Найпопулярнішими є інтернет-меми у форматі зображення із влучним жартівливим текстовим поясненням.



Інтернет-меми набувають поширення не тільки як інструмент для спілкування у мережі, але й у освітній сфері.

Меми можна залучати на уроках з будь-якого предмету:
  • Створіть власноруч, наприклад, лінгвістичний мем, в якому класична література чи правила мовлення будуть подані у дещо незвичному осучасненому форматі.
  • Надайте учням певну світлину та запропонуйте дібрати заголовок за темою вивчення таким чином, щоб утворився мем. Це дозволить школярам використати креативний підхід до опанування навчального матеріалу.
  • Запропонуйте учням добірки підписів та набір світлин та попросіть створити меми, скомпонувавши заготовки та надавши аргументацію власного бачення.
  • Запропонуйте створити мем з використанням певного стійкого словосполучення чи нового слова. Такий вид роботи якнайкраще підійде для уроків з мови. Для інших навчальних дисциплін можна взяти за основу певний термін.
Генератори мемів:
  • Risovach – безкоштовний та простий у користуванні російськомовний онлайн-генератор мемів.
  • Meme generator – безкоштовна програма для створення мемів, яку можна використовувати через браузер комп`ютеру чи, завантаживши застосунок на смартфон.
  • Meme arsenal – безкоштовний онлайн-генератор мемів і коміксів.
  • Imgur - популярний безкоштовний хостинг зображень, що має свій власний генератор мемів. Тут є зручне меню, що випадає для вибору улюбленого мема відповідно до його популярністю і іншими категоріями. Крім перегляду користувацького контенту, можна спробувати створювати свої унікальні роботи.
  • 1001mem
  • Генератор коміксів 

Запропонуйте своїм учням створювати тематичні меми під час уроку! Такий формат навчання може стати цікавим доповненням освітнього процесу: він сприяє розвитку спостережливості, креативному переосмисленню будь-якої інформації, розвиває почуття гумору та навчає школярів лаконічно робити акценти на ключових моментах. До того ж, створення мемів – це відмінний спосіб додати гумору під час уроків, а це, у свою чергу, позитивно впливає на побудову відносин з вашими учнями!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Діти та Інтернет. Вебінар

ОНЛАЙН-КУРС ПРО ДИСТАНЦІЙНЕ І ЗМІШАНЕ НАВЧАННЯ